Earth Overshoot Day dit jaar op 29 juli

Oh nee, Earth Overshoot Day valt dit jaar weer eerder dan vorig jaar en nu voor het eerst in juli… Op 29 juli hebben we in 209 dagen alle hulpbronnen opgemaakt waar we eigenlijk een jaar mee zouden moeten doen. We putten de Aarde steeds sneller uit door onder andere overbevissing, ontbossing en de grote hoeveelheden CO2 die we uitstoten. Tijd voor een herhaling van de #MovetheDate Challenge!

Net als in 2018 dagen we je in augustus uit om je voetafdruk te verkleinen en je handafdruk te vergroten. Gewoon met kleine acties in het dagelijks leven. Heb je vorig jaar de #MovetheDate Challenge gemist, grijp dan nu je kans. En heb je vorig jaar meegedaan, doe gerust nog een keer mee ; )

Met handen en voeten
Makkelijk gezegd, #movethedate, maar hoe doen we dat? Met handen en voeten! Aan de ene kant hebben we de voetafdruk, dat is je negatieve impact op de Aarde. Met kleine acties kun je al een verschil maken en je voetafdruk verkleinen. Denk aan meer plantaardig eten, vaker met de fiets, afval scheiden en energie besparen. Aan de andere kant hebben we de handafdruk en dat is je positieve impact op de Aarde. Dat zijn alle acties die je doet om te zorgen dat je voetafdruk kleiner is dan het jaar ervoor (je directe handprint) én acties die je doet om anderen te inspireren om duurzamer te leven (je indirecte handprint). Denk aan een klimaatgesprek met je collega, een vriend uitnodigen voor een plantaardige maaltijd, een inspirerende docu delen met familie of je buurt mobiliseren om samen een moestuin te beginnen. Check dit filmpje hoe de handafdruk werkt.

Hoe groot is die van jou?
Begin eerst eens met het meten van je voetafdruk via de voetafdruktest. Zo zie je gelijk waar je de meeste impact kan maken. Volgens het boek ‘Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn zit de grootste verborgen impact voor de gemiddelde Nederlander in spullen, vlees, wonen en auto. Waar zit die van jou?

Cirkel van invloed
Kijk vervolgens naar je eigen cirkel van invloed en hoe je daarbinnen je handafdruk kan vergroten. Als je een gezin hebt en iedereen doet mee met jouw voetafdruk verkleinende acties, dan vergroot je tegelijk je handafdruk. Of kijk eens of je op werk je collega’s kan meenemen in bijvoorbeeld een Meatless Monday of afval scheiden. Of misschien ben je in je werk bezig met een project dat bijdraagt aan duurzaamheid. Alles telt mee! Het mooie is dat als jij bijvoorbeeld een collega inspireert om minder vlees te eten en hij/zij inspireert weer anderen om hetzelfde te doen, dan draagt dat niet alleen bij aan de handprint van je collega maar ook aan die van jou.

Vergroot je handprint, verklein je footprint
In augustus nemen we je graag mee in de wereld van de handprint en hebben we elke week een nieuwe uitdaging voor je. Zo verklein je niet alleen je voetafdruk, maar vergroot je ook nog eens je positieve impact. Hoe meer mensen je bereikt, hoe groter je positieve impact. Lukt het jou om je handafdruk groter te laten zijn dan je voetafdruk?

#Movethedatechallenge
Graag nodigen we je uit voor de #Movethedatechallenge. In augustus krijg je elke week een uitdaging die je zelf kan doen om je voetafdruk te verkleinen en er is een uitdaging waarin je ook anderen mee neemt. Hoe meer mensen met je meedoen, hoe groter je handprint wordt. Volg ons op Facebook en ontvang in augustus elke week de nieuwe uitdaging. Wij zorgen uiteraard voor tips en deel ook vooral ervaringen en tips met elkaar.