Footprint spel on tour

Afgelopen maanden ben ik bij een aantal evenementen geweest met het Footprint spel ‘Hoe groot is die van jou?’. Met het spel maak ik op een laagdrempelige manier bezoekers bewust van hun ecologische voetafdruk en geef ik ze een tip hoe ze hun voetafdruk kunnen verkleinen. Dit leidt vaak tot leuke gesprekken!

Duurzaam Wonen markt Purmerend
De Duurzaam Wonen markt in Purmerend was de aftrap van de toer. Na een wat regenachtige start van de dag, brak het zonnetje door en kon ik op de picknick banken plaatsnemen om de voetafdruk van bezoekers te meten. Ook de wethouder durfde de confrontatie aan. Niemand had een grotere voetafdruk dan gemiddeld! Maar ook met een gemiddelde voetafdruk is er werk aan de winkel, dus hopelijk zijn de mensen met hun persoonlijke tip aan de slag gegaan. In ieder geval zijn er weer wat brievenbussen voorzien van een sticker, want de JA/NEE stickers vonden gretig aftrek.

Lentefeest Nieuwegein
Iedereen neemt een stukje aarde in om te kunnen leven: landbouwgrond om te kunnen eten, ruimte voor gebouwen om in te wonen, werken of naar school te gaan en bos om de CO2-uitstoot op te vangen. Tijdens het Lentefeest van Duurzaam Nieuwegein konden kinderen met het Footprint spel op een laagdrempelige manier zien of hun stukje aarde klein, middel of groot was. Driekwart van de kinderen kwam uit op een gemiddelde voetafdruk en dat biedt nog genoeg ruimte om met kleine acties liever te zijn voor de aarde. Alle kindjes werd daarom gevraagd wat ze voortaan anders gaan doen. Meest gekozen actie was om het licht voortaan echt uit te doen. Daar zullen de ouders en de aarde blij mee zijn! Ook al hadden veel ouders liever gezien dat hun kind had gekozen voor minder televisie kijken.

Hippienez festival
Voor het Hippienez-festival ben ik naar het Kuinderbos bij Emmeloord afgereisd. Zo kom ik nog eens ergens! Het festival was prachtig gelegen in het bos en ik heb veel leuke gesprekken gevoerd. Wat me opviel bij het onderwerp ‘vlees/vis/vega’  was dat meer dan in de Randstad voor het antwoord ‘ik eet praktisch elke dag vlees’ werd gekozen. De meest gegeven tip van die dag was dan ook: eet eens wat vaker vegetarisch, bijvoorbeeld met de producten van de Vegetarische Slager. De meesten waren niet bekend met de Vegetarische Slager, maar hadden er wel oren naar om een keer te proberen.

De toer is nog niet afgelopen en brengt me nog naar het festival Hier en Daar op 26 september in Utrecht en naar een intern duurzaamheidsevenement van de provincie Utrecht.

Wil je het Footprint spel op jouw evenement? Neem contact op met Laura.