Op 31 oktober 2013 is The Footprint Challenge Utrecht met een kick-off van start gegaan. Het was een avond vol informatie, interactie en inspiratie. Een impressie:

In de aula van het Academiegebouw, een supermooie entourage, kwamen zo’n 40 enthousiaste deelnemers aan The Footprint Challenge samen voor de kick-off.

De avond ging van start met een welkom van Roland Pereboom, directeur van Milieucentrum Utrecht die The Footprint Challenge Utrecht mede organiseert. Maar wat houdt The Footprint Challenge nu eigenlijk in? Wat kunnen we de komende 40 dagen verwachten? Daar gaf Laura Moningka van The Footprint Challenge antwoord op.

Hoogtepunt van de avond was de Footprint kennisquiz. Zes teams gingen met elkaar de strijd aan. Wie heeft de meeste kennis over de voetafdruk en wat is de impact van bepaalde acties? Quizmaster Bart leidde de teams moeiteloos door de vragen.

 

Het bleef lang spannend, het was een nek aan nek race. Er werd vaak druk gediscussieerd over het juiste antwoord. Bij sommige vragen hadden bijna alle teams het goede antwoord en bij andere vragen werden de teams op het verkeerde been gezet.

 

Uiteindelijk ging team 5 er met de prijs van door: het Voetprint Cooking kookboek met footprint friendly recepten.

 

 

 

In de pauze viel nog een prijs te winnen en wel voor degene met de meest originele tip om de voetafdruk te verkleinen. Er werden druk post-its volgeschreven met tips. We hebben geweten dat we om originele tips hebben gevraagd. Een greep: maak je eigen hooikist, gebruik je tong als afwasmiddel, meer pinnen (geen fysiek geld scheelt transport), niet lang  een Lat relatie aanhouden maar gaan samenwonen, gebruik je eigen poep als mest/bio-brandstof.

De indiener van de tip ‘wedstrijd kliekjes koken’ werd door de onafhankelijke jury als meest originele tip uitgekozen. Helaas had degene het pand al verlaten en liep dus een Kamilla’s Keuze pakket met bio groenten inclusief overheerlijk recept mis. Uiteindelijk ging runner-up Laura er met de prijs vandoor met haar tip: www.peerby.com, een sharing community om spullen te lenen van mensen in je buurt.

Na de pauze volgde de ene helft van de groep de workshop ‘Energie besparen doe je zo’.  Onder begeleiding van Rianne van Energie-U  gingen de deelnemers met elkaar aan de slag met allerlei tips om in en rond het huis energie te besparen. Check de Besparingsideeen voor footprint verkleining.

De andere groep werd door Dorien Soons van Voetprint Cooking meegenomen in de wereld van voedsel en de impact op de voetafdruk. Met een ware wortel op, wortel af quiz werd de kennis van de deelnemers getest. Leuke bijkomstigheid was dat als je af was, als troost de wortel mocht opeten.

Met dank aan Heleen Hüpscher voor de foto’s.