#Movethedate Challenge: week 1.

De eerste #Movethedatechallenge opdracht! Geheel in het teken van eten, want met je vork kun je een grote impact maken. Wereldwijd maakt voedsel 26% uit van de ecologische voetafdruk. We dagen je uit om deze week geen eten te verspillen en minder vlees te eten. Zo verklein je je voetafdruk en kunnen we de datum van Earth Overshoot Day flink naar achter schuiven. Je handafdruk vergroot je door een heerlijke plantaardige maaltijd te delen met een vleesliefhebber.

 

Footprint uitdaging 1: geen eten verspillen

Gemiddeld verdwijnt in Nederland zo’n 41 kilo per jaar goed voedsel in de prullenbak. Klein beetje rijst dat over is van het avondeten, fruit dat door de warmte net iets te rijp is geworden, een potje pesto dat achterin de koelkast terecht is gekomen en nu beschimmeld is. Zo verdwijnt ongemerkt aardig wat in de vuilnisbak. Zonde van de energie die is gestoken in het maken en produceren van het voedsel. En van de 140 euro die je zo weggooit.

De uitdaging is daarom om deze week geen voedsel te verspillen door slim te kopen, koken en bewaren. Met de 10 tips van Milieu Centraal gaat dat zeker lukken!

Handig!
Download de checklist 30-dagen-zonder-voedselverspilling van Nudge en gebruik hem deze week.

Impact
Als we wereldwijd de voedselverspilling halveren, dan verschuift Earth Overshoot Day 11 dagen naar achteren.

 

Footprint uitdaging 2: minder vlees eten

Voor 1 ton rundvlees is 14 keer zoveel land nodig dan voor de productie van 1 ton granen. Zo is er ruimte nodig voor alle stallen en weides voor het vee en alle sojavelden voor het veevoer. Verder heeft vlees een impact door bossen die gekapt worden om weides en akkers van te maken, door de broeikasgassen zoals methaan dat het vee uitstoot en door alle CO2 die vrijkomt bij het transport en de productie van vlees. Minder vlees eten scheelt dus in je voetafdruk. Je kunt bij deze uitdaging zelf bepalen hoe hoog je de lat legt: ga je voor een week helemaal veganistisch eten, volledig vegetarisch of extra dag(en) zonder vlees.

Handig!
Ga je voor een week veganistisch eten? Download dan het weekmenu van de Vegan Challenge boordevol lekkere plantaardige recepten en tips.

Impact
Als we wereldwijd de vleesconsumptie halveren en vervangen door een vegetarisch dieet, dan verschuift Earth Overshoot Day 5 dagen naar achteren.

 

Handprint opdracht: nodig een vleesliefhebber uit

Wat is nou gezelliger om samen te eten? Nodig een echte vleesliefhebber uit en verras degene met een heerlijke 100% plantaardige maaltijd. Zo kun je laten proeven hoe rijk de plantaardige keuken is en hopelijk degene inspireren om zelf ook vaker voor vega te kiezen. Geef bijvoorbeeld als tip mee om eens te kijken naar de VeggieChallenge.

Handig!
Ben je zelf geen held in de plantaardige keuken? Op HappyCow vind je restaurants die vegan gerechten op het menu hebben staan.

 

Meer tips

Download de Footprintverkleiners voedsel voor meer tips om via eten je voetafdruk te verkleinen.

 

Waarom de #Movethedate Challenge?

Earth Overshoot Day viel dit jaar op 1 augustus. En dat betekent dat we in 212 dagen hebben opgemaakt waar we eigenlijk het hele jaar mee zouden moeten doen. Althans als we in balans willen leven met de Aarde. Elk jaar schieten we de capaciteit van de Aarde vroeger voorbij, dit jaar zes dagen eerder dan vorig jaar. Na deze dag leven we dus op de pof. Dit tij kunnen we keren en daarom organiseert The Footprint Challenge de #Movethedate Challenge om de voetafdruk te verkleinen en de handafdruk te vergroten. Lees er meer over in de blog.

 

UA-48685305-1