#Movethedate Challenge: week 2.

 

De tweede week van de #Movethedate Challenge gaat over vervoer. Auto’s zijn verantwoordelijk voor bijna 20 procent van de wereldwijde voetafdruk. Met je keuze hoe je je verplaatst van A naar B valt dus veel winst te behalen.

 

 

Footprint uitdaging: weekje zonder auto

Wist je dat een auto 95 procent van de tijd stil staat en dat 80 procent van de autoritjes voor korte afstanden zijn die ook te voet of met de fiets kunnen? De uitdaging van deze week is om de auto te laten staan. Bepaal zelf of je dat alleen voor ritjes korter dan 5 kilometer doet of dat je de hele week geen auto gebruikt. Heb je zelf geen auto en rij je ook niet met iemand mee? Dan is de Footprint uitdaging voor jou een Handprint uitdaging: daag een autoverslaafde uit om deze week de auto te vervangen door fiets of OV.

Handprint opdracht: neem een autoverslaafde mee

Heb je iemand in je omgeving die de auto niet kan laten staan? Laat de voordelen van autoloos vertier zien en neem degene eens mee op bijvoorbeeld een fietstocht of een uitstapje met de trein. Wat dacht je van een leuke NS wandeling?

Impact

Als we wereldwijd de helft van onze autoritten lopend, met de fiets of OV zouden doen, dan verschuift Earth Overshoot Day 12 dagen naar achter.

Tips

Download de Footprintverkleiners vervoer en vakantie voor tips om via vervoer je voetafdruk te verkleinen.

Waarom de #Movethedate Challenge?

Earth Overshoot Day viel dit jaar op 1 augustus. En dat betekent dat we in 212 dagen hebben opgemaakt waar we eigenlijk het hele jaar mee zouden moeten doen. Althans als we in balans willen leven met de Aarde. Elk jaar schieten we de capaciteit van de Aarde vroeger voorbij, dit jaar zes dagen eerder dan vorig jaar. Na deze dag leven we dus op de pof. Dit tij kunnen we keren en daarom organiseert The Footprint Challenge de #Movethedate Challenge om de voetafdruk te verkleinen en de handafdruk te vergroten. Lees er meer over in de blog.

UA-48685305-1