#Movethedate Challenge: week 3.

In de derde week van de #Movethedate Challenge hebben we een uitdaging voor je die niet alleen goed is voor de Aarde maar ook nog voor je portemonnee! Bespaar deze week gas door korter (of koud) te douchen en bespaar energie door energieslurpende apparaten een weekje rust te geven. En ga het gesprek aan over groene energie en energiebesparing.

 

Footprint uitdaging 1: elektriciteit besparen

Voor ons gemak hebben we veel elektrische apparaten in huis. Maar hebben we alles ook echt nodig? Of kunnen we ook een weekje zonder? Elektriciteit is bijna 40 procent van je energierekening. Geef grote apparaten deze week rust: hang de was (buiten) te drogen in plaats van de droger te gebruiken, laat de televisie/computer uit en ga een boek lezen of spelletje doen, doe de afwas met de hand in een teiltje in plaats van in de vaatwasser en zet alle apparaten echt uit in plaats van op stand-by. Oké, om de was nou met de hand te doen, is misschien een iets te grote uitdaging, dus was op lagere temperaturen.

Footprint uitdaging 2: gas besparen

In de winter is het makkelijk om gas te besparen door de verwarming een graad lager te zetten. Maar ook in de zomer kun je gas besparen, namelijk met douchen en koken. Douche deze week korter of nog beter douche minder vaak en gebruik de wastafel. Of probeer eens koud te douchen. Ook nog eens goed voor je lijf. Een gemiddeld huishouden kan drie jaar lang koken op het gas dat ze jaarlijks besparen door maximaal 5 in plaats van 9 minuten te douchen. Als we het toch over koken hebben, kook met de deksel op de pan en zet deze week bij pasta, eieren en rijst na 2 minuten koken het gas uit. Wacht de tijd op de verpakking af en klaar is Kees! Bespaart je ongeveer 8 minuten gas (of stroom) per keer.

Impact

Als elke Nederlander voortaan maximaal vijf minuten doucht, bespaart Nederland ieder jaar evenveel aardgas als 480.000 huishoudens gebruiken!

Handprint opdracht: geef energie

Ben jij een kei in energiebesparen? Vraag eens in je omgeving wie van jou een gratis energieadvies wilt hebben. Of ga het gesprek aan en maak anderen enthousiast over echt groene stroom of zonnepanelen.

Tips

Download de Footprintverkleiners energie voor tips om via energie je voetafdruk te verkleinen.

Waarom de #Movethedate Challenge?

Earth Overshoot Day viel dit jaar op 1 augustus. En dat betekent dat we in 212 dagen hebben opgemaakt waar we eigenlijk het hele jaar mee zouden moeten doen. Althans als we in balans willen leven met de Aarde. Elk jaar schieten we de capaciteit van de Aarde vroeger voorbij, dit jaar zes dagen eerder dan vorig jaar. Na deze dag leven we dus op de pof. Dit tij kunnen we keren en daarom organiseert The Footprint Challenge de #Movethedate Challenge om de voetafdruk te verkleinen en de handafdruk te vergroten. Lees er meer over in de blog.

UA-48685305-1