#Movethedate Challenge: week 4.

In de laatste week van de #Movethedate Challenge nemen we je mee in de wereld van afval en spullen! Spullen hebben een grote verborgen impact en daarom dagen we je uit om deze week niets nieuws te kopen en te ontspullen. En heb jij ook altijd zo’n boodschappentas vol plastic verpakkingen? Probeer deze week plastic te mijden. Je handprint vergroot je met zwerfiebingo.

 

Footprint uitdaging 1: niets nieuws kopen en ontspullen

Spullen hebben een grote impact op het milieu, voornamelijk door het maken en vervoeren van spullen. Veel van deze impact zien we niet; de meeste spullen komen immers uit verre landen die het vaak niet zo nauw nemen met milieuvoorschriften. Door minder spullen te kopen, kunnen we dus een grote impact maken. Deze week dagen we je uit om niets nieuws te kopen en te ontspullen. Kijk eens rond in je huis. Hoeveel spullen heb je die je al langer dan een jaar niet meer hebt gebruikt? Misschien heeft een ander er nog iets aan; zet het op Marktplaats of breng het naar de kringloop. Heb je toch iets nodig? Kijk of je het tweedehands kunt vinden of van je buren kunt lenen via bijvoorbeeld Peerby of NextDoor.

Footprint uitdaging 2: vermijd eenmalig te gebruiken plastic

Plastic is overal om ons heen: van plastic tassen en plastic speelgoed tot plastic pennen en plastic flessen. Ongeveer de helft van het plastic dat geproduceerd wordt, is voor eenmalig gebruik, zoals plastic verpakkingen in de supermarkt. Natuurlijk is een verpakking nuttig om bijvoorbeeld voedselverspilling te voorkomen, maar het is een ware uitdaging om zonder plastic de supermarkt te verlaten. Jaarlijks verzamelen we meer dan 20 kilo aan plastic verpakkingen per persoon. Wij dagen je uit om de komende week plastic te vermijden dat slechts eenmalig is te gebruiken. Ga voor producten die niet in plastic zijn verpakt en zeg nee tegen plastic tasjes, rietjes en wegwerpbekers/flesjes/borden/bestek. Heb je plastic afval? Wees een Plastic Hero en scheid het van het andere afval.

Handprint opdracht: samen aan de zwerfiebingo

Nodig je gezin, vrienden, collega’s, buren uit voor een zwerfafval opruimactie en maak de wijk, park of bos weer schoon. Maak het leuk met een heuse #zwerfiebingo en deel jullie vangst op social media. Hou je van hardlopen? Ga dan voor de nieuwste trend in hardloopland: ploggen en verzamel tijdens het joggen zwerfafval.

Tips

Download de Footprintverkleiners afval en spullen voor meer tips om via afval en spullen je voetafdruk te verkleinen.

Waarom de #Movethedate Challenge?

Earth Overshoot Day viel dit jaar op 1 augustus. En dat betekent dat we in 212 dagen hebben opgemaakt waar we eigenlijk het hele jaar mee zouden moeten doen. Althans als we in balans willen leven met de Aarde. Elk jaar schieten we de capaciteit van de Aarde vroeger voorbij, dit jaar zes dagen eerder dan vorig jaar. Na deze dag leven we dus op de pof. Dit tij kunnen we keren en daarom organiseert The Footprint Challenge de #Movethedate Challenge om de voetafdruk te verkleinen en de handafdruk te vergroten. Lees er meer over in de blog.

UA-48685305-1