Op pad met de voetafdruk

Op pad met de voetafdruk

Om zoveel mogelijk mensen te inspireren om hun voetafdruk een stukje groener te maken, ga ik regelmatig op pad met de Footprint workshop en het Footprint spel. Altijd leuk om met mensen aan de slag te gaan en te laten zien dat iedereen met kleine acties een verschil kan maken. Een paar highlights van de afgelopen maanden waren het Footprint spel bij het Bevrijdingsfestival in Amsterdam, een Voetafdruk workshop voor leerlingen van een middelbare school en een outdoor Footprint spel.

Footprint spel @ Het Vrije Westen

Op Bevrijdingsfestival Het Vrije Westen in het Amsterdamse Westerpark stond ik op de informatiemarkt tussen allerlei goede doelen. Deze dag liet weer eens zien dat het klimaat aan het veranderen was, het leek wel winter! Met twee paar sokken, een dikke trui, een dekentje en een warme winterjas heb ik de kou weerstaan. Gelukkig lieten de mensen zich niet weerhouden door het weer en was het gezellig druk. Met al die leuke gesprekken met bezoekers had ik aan het eind van de dag ik geen stem meer over ; )

In totaal heb ik bij 40 bezoekers de voetafdruk opgemeten met het Footprint spel en tips gegeven hoe ze hun voetafdruk konden verkleinen. De meesten scoorden Small, dus net iets kleiner dan de voetafdruk van de gemiddelde Nederlander. Aan de hand van mijn tips heeft iedereen voor zichzelf een Footprint actie bedacht. De populairste acties waren minder vlees eten en meer groente en fruit van het seizoen. Daar kunnen de VeggieChallenge en de Groente- en Fruitkalender mooi mee helpen.

 

Als prijs heb ik twee Klean Kanteen waterflessen verloot. De winnaars waren erg blij met hun handige fles en hoeven nu geen plastic wegwerpflesjes meer te gebruiken.

 

 

 

Voetafdruk workshop @ Fons Vitea Lyceum

Begin april stond ik tijdens een duurzame week voor drie groepen van 60 leerlingen van het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam. Toen ik ervoor gevraagd werd, moest ik wel even slikken. Voor workshops met volwassenen draai ik mijn hand niet om, maar voor opgeschoten pubers van 15 jaar en dan ook nog eens keer 60 en dat driemaal? Gelukkig waren ze heel aardig en deden ze goed mee. Ik had per groep maar driekwartier en daarin wilde ik alle elementen van de normale Footprint workshop laten terugkomen. Uiteraard aangepast aan de doelgroep.

De workshop begon met de Voetafdruk quiz, waarin elke bank een team vormde. Het was even zoeken hoe we op een eerlijke wijze de score konden bijhouden, want stiekem werd er weleens een bordje verwisseld nadat het goede antwoord gegeven was. Ze streden dan ook om gave prijs, namelijk een Klean Kanteen fles. Van het winnend team mochten de teamleden meedoen aan de shoot-out vraag ‘Hoeveel kleine plastic flesjes gooien we jaarlijks in Nederland met z’n allen weg?’. Wie het dichtstbij zat ging er vandoor met de coole waterfles. Het zijn trouwens 550 miljoen plastic flesjes. Wat een hoop afval dat makkelijk is te voorkomen met een herbruikbare fles!

Nadat het rumoer en de opwinding van de quiz gezakt was, gingen we verder met het Voetafdruk spel. De leerlingen moesten naar het vak lopen van de stelling die het beste bij ze paste. Vegetarisch eten bleek niet populair onder pubers. Bij elke workshop waren ongeveer maar 3 van de 60 vegetariër. Op vakantie gaan met het vliegtuig was helaas wel heel populair. Het merendeel van de families gaat op vliegvakantie. Misschien speelt mee dat het de school in het rijke Amsterdam Zuid is gevestigd. Ondanks dat tijdens de duurzame week veel aandacht was besteed aan zwerfafval en de plastic soep, bleek dat velen toch weleens iets op straat gooien en zwerfafval laten liggen.

De workshop eindigde met het kiezen van een Voetafdruk actie. De leerlingen konden kiezen uit minder vlees eten, korter douchen, zwerfafval opruimen of een eigen actie bedenken. De meesten kozen voor maximaal 5 minuten douchen, daar zullen de ouders blij mee zijn! Als eigen actie werd vaak genoemd licht uitdoen en afval scheiden.

De docenten vonden dat de leerlingen erg betrokken waren bij de workshop en goed meededen. Fijn om te horen! Het leukste vond ik het gesprek dat ik na een workshop had met een meisje. Ze kwam aarzelend naar me toe om haar tas te laten zien die ze zelf gemaakt had van een oude spijkerbroek van haar vader. Haar betrokkenheid bij het milieu ging nog veel verder dan upcyclen, ook met eten zorgde ze dat niets verspild werd en at ze plantaardig. Ze dacht er zelfs over om een blog te beginnen. Hopelijk gaat ze dat doen, want ik vond haar drive en verhaal erg inspirerend!

Footprint spel @ Bever Buitenfest

Naar aanleiding van een presentatie die ik heb gegeven tijdens het 20-jarig jubileum van de Groene Passage in Rotterdam, werd ik door Klean Kanteen gevraagd om het Footprint spel te spelen met medewerkers van Bever tijdens de jaarlijkse medewerkersdag.

Zoals het een buitensportwinkel betaamt, was het Bever Buitenfest op een camping midden in de bossen. Om ons warm te houden, waren vuurkorven en dat was wel nodig ook, zo medio maart. Met groepjes ben ik aan de slag gegaan en heb ik met het Footprint spel de voetafdruk gemeten en de nodige tips gegeven.

Veel leuke reacties en ook veel kleine voetafdrukken. Ook hier waren minder vlees eten en meer groente en fruit van het seizoen de populairste Footprint acties, maar ook minder eten weggooien, een eigen moestuin en minder vliegen of CO2 compenseren scoorden hoog.

 

Met dank aan Elements voor het ter beschikking stellen van de Klean Kanteen waterflessen als prijs!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.