Vodafone Footprint Challenge succes

Vodafone vindt duurzaamheid belangrijk en wil met het milieuprogramma Planet Tomorrow bijdragen aan een groene toekomst. Ook de medewerkers worden daarbij betrokken en wel op een ludieke manier. Samen met The Footprint Challenge heeft Vodafone een interne competitie opgezet waarin Vodafone medewerkers worden uitgedaagd om hun ecologische voetafdruk in 40 dagen te verkleinen. Zo wil Vodafone op een speelse wijze laten zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om milieuvriendelijker te leven.

“Wat we gezien hebben is dat de medewerkers ontzettend enthousiast werden en dat er echt een interne strijd ontstond. Veertig dagen lang hebben we een hoop lol gehad met elkaar en veel gelachen. We hebben veel competitiestrijd gezien en dat maakt het heel erg leuk”, zegt Martin de Jong, sustainability manager bij Vodafone.

Kleine acties, groot verschil!

Met allerlei Footprint acties, zoals vaker vegetarisch eten, korter douchen en meer met de fiets, hebben medewerkers hun voetafdruk verkleind. De wekelijks wisselende mini-Challenges zorgen voor extra uitdaging. Zo zijn deelnemers aan de slag gegaan met energie besparen, bewuster eten, verkleinen van de footprint op het werk, slimmer reizen, afval verminderen en plastic vermijden. Met kleine acties in het dagelijks leven maken de medewerkers een verschil. En zoals deelnemer Walter aangeeft: “De challenge werkt voor mij als reminder en laat zien dat het verbeteren van je footprint al met heel eenvoudige acties mogelijk is.”

In een online Footprint tool houden deelnemers bij hoe ze hun acties doen en kunnen ze ook zelf tips en foto’s delen. “Daar is veel gebruik van gemaakt en er zijn ook tips gedeeld waar ik als Footprint coach nog wat van geleerd heb”, vertelt Laura Moningka van The Footprint Challenge. “Bijvoorbeeld het hergebruik van kookwater van groente om een saus of drink bouillon van te maken. Ook de vele mogelijkheden wat je allemaal met een gebruikt theezakje kunt doen, kende ik nog niet.”

Nek-aan-nek-race

Zestien teams zijn de uitdaging aangegaan, waaronder een directie team. Er is een ware strijd ontstaan en allerlei strategieën zijn ingezet om elkaar te inspireren: WhatsApp groepen, wekelijkse teammeetings, inspirerende teamcaptains en groepsdruk. Na een nek-aan-nek-race tussen drie teams, is het team met de toepasselijke naam Small Feet er met de eer en teamprijs vandoor gegaan.

Helemaal niet zo moeilijk

Onder de deelnemers zijn veel positieve geluiden te horen. Zo vindt Marius het leuk om samen op een open en vrolijke manier te werken aan het verkleinen van de footprint en spreekt het Kelly aan dat het simpel is om mee te doen en weinig tijd kost. Winnares Nathalie kan zich helemaal vinden in het doel van Vodafone om met deze challenge medewerkers te betrekken bij Planet Tomorrow. “Ik denk dat het goed is om deze visie uit te dragen onder je medewerkers en niet alleen te laten zien wat Vodafone als bedrijf aan duurzaamheid doet, maar ook wat je zelf kunt doen.”

Dat het helemaal niet zo moeilijk is om milieuvriendelijker te leven, is na 40 dagen wel duidelijk geworden. En Bas ziet ook nog een ander voordeel: “Het korter douchen is me heel goed bevallen. Niet alleen omdat ik dan minder water en energie gebruik, maar ook dat ik ’s ochtends 3 minuten langer in bed kan blijven liggen.”

Interesse in een Footprint Challenge op maat? Bekijk ons aanbod of neem contact op.