Wereld Waterdag en de watervoetafdruk

water

Op 22 maart is het Wereld Waterdag; een mooi moment om stil te staan bij de watervoetafdruk. Dagelijks gebruiken we in Nederland gemiddeld 119 liter water. Water voor het douchen, het toilet, het koken, de was, etc. Dit is alleen ons direct waterverbruik. Het grootste deel van ons dagelijks waterverbruik komt niet uit de kraan, maar door wat we eten, dragen en kopen. Wist je dat voor een spijkerbroek 8.000 liter water nodig is en voor een kilo rundvlees meer dan 15.000 liter water? In deze blog leg ik uit wat de watervoetafdruk is en hoe je die kunt verkleinen.

Wat is de watervoetafdruk?

De watervoetafdruk meet de hoeveelheid zoet water die nodig is voor ons levensonderhoud en voor de productie van voedsel en goederen. Slechts 2,5 procent van al het water op de wereld is zoet water en dat ligt voor een groot deel opgeslagen in ijs. Belangrijk dus om zuinig met het zoete water om te gaan. Als we kijken naar Nederland dan gebruiken we gemiddeld zo’n 4.000 liter water per dag, dit is voornamelijk indirect waterverbruik. Zo’n 95 procent van het water dat we gebruiken, komt uit het buitenland. Denk aan katoen voor onze kleding, leer voor onze schoenen, soja voor veevoer en cacaobonen voor chocola. Op de site van het Waterfootprint Network zie je de watervoetafdruk van allerlei dagelijkse producten.

Benieuwd hoe groot jouw watervoetafdruk is? Ontdek het met de watervoetafdruk calculator.

5 tips voor een kleinere watervoetafdruk:

1.     Eet meer plantaardig

Plantaardige producten hebben een kleinere (water)voetafdruk dan dierlijke producten. Zo is voor rundvlees 15.415 liter water per kilo nodig en voor een sojaburger slechts 1045 liter per kilo. Daag jezelf uit om een maand plantaardig te eten met de Vegan Challenge. 1 april start een nieuwe editie.

watervoetafdruk eten door Mittch Maree van Chasing Change

Infographic door Mittch Maree van Chasing Change (via site Nederlandse Vereniging voor Veganisme)

2.     Gooi minder eten weg

Gemiddeld gooit de Nederlander 50 kilo goed voedsel per jaar weg. Vooral rijst, pasta, brood en melk worden veel weggegooid. Zonde van alle energie en water die erin is gestopt om al dat eten te maken. Een sneetje brood kost bijvoorbeeld 50 liter water en een glas melk 255 liter water. Door slim te kopen, koken en bewaren kun je heel wat voedselverspilling verminderen.

3.     Koop duurzame kleding

Let bij het kopen van nieuwe kleding op het materiaal waar het van gemaakt is. In de infographic van Milieu Centraal zie je de impact van de diverse kledingmaterialen. Zo scoort katoen hoog op waterverbruik en polyester laag. Het duurzaamste is om lang met je kleren te doen en tweedehands kleding te kopen of kleding met een keurmerk. Check Slowfashion voor meer handige tips.

4.     Gun je oude kleding een tweede leven

Wat jij niet meer mooi vindt, kan een schat voor een ander zijn. Doe mee aan een kledingruil of breng je oude kleding naar de kringloop. Is je kleding stuk en niet meer te maken? Deponeer het dan in de kledingbak. Dan worden er weer nieuwe garen van gemaakt.

5.     Verminder je directe waterverbruik

Het grootste deel van je directe dagelijkse waterverbruik komt door douchen (51 liter) gevolgd door toiletgebruik (33 liter). Met een waterbesparende douchekop en een waterbesparend toilet bespaar je veel water. En uiteraard helpt korter douchen ook (scheelt je ook weer in je gasverbruik).